Ungdomshälsa

Ämnet gällande styrketräning för unga i Sverige har länge varit ett ämne som väckt känslor och varit kontroversiellt. Många myter har också cirkulerat om framförallt hur dåligt det är för unga att styrketräna. Dessa är dock myter och idag står alla stora forskningsinstitut bakom vikten i att styrketräning av rätt form enbart är positivt och utvecklande för unga. Många av gymmen i Sverige har dessutom sänkt sina åldersgränser ned till 13 år vilket gett fler unga möjligheten att börja styrketräna på gym. Barn- och ungdomsåren är en period i livet när de växande barnen/ungdomarna är mycket mottagliga för fysisk träning. Under denna tid lägger de grunden för sin framtida fysik, sin hälsa och sina motionsvanor. Det är därför av yttersta vikt att barn och ungdomar tränar optimalt. Styrketräningen har en given plats i en optimal, allsidig fysisk träning som på bästa sätt främjar barn och ungdomars utveckling. Enligt de flesta nationella idrottsförbund runt om i världen samt både Riksidrottsförbundet och Amerikanska utbildningsorganet ACSM (American College of Sports Medicine som är ett av världens största utbildningsorgan) är det positivt för barn och ungdomar att styrketräna redan från 7-8 års ålder. Denna siffra är dock inte satt i sten då barnens psykiska mognad också spelar sin roll. Här kan ni läsa en artikel från Riksidrottsförbundet, en artikel från ACSM och riktlinjer från en av USA:s allra högst ansedda medicinska kliniker (MayoClinik) om varför styrketräning är så positivt och inte har några negativa effekter för unga (såvida träningen utförs på rätt sätt och har rätt intuitioner).

Vikten av rätt hjälp och stöttning

När barnen/ungdomarna börjar att träna styrketräning finns det några saker som är viktigare än andra. Den första delen handlar om att de lär sig hur deras kropp fungerar och hur och när de ska använda sina olika muskler. Detta kopplas till hur kroppens anatomi fungerar och barn/ungdomar som lär sig detta på ett enkelt sätt i styrketräningen kommer att ha stora fördelar av detta genom hela sitt framtida liv. Det innebär att de minskar risken för skador/överbelastningar både när de tränar men också till vardags. Samtidigt förbättrar de även koordination, muskelkontroll och muskeltillväxt. Barn och ungdomar har påvisat lättare för att lära in rätt rörelser än vuxna.

Vårt ungdomskoncept är utformat så att barnen/ungdomarna lär sig via muntlig genomgående förklaring av träningslärans grunder, därefter visuella visningar av tränaren följt av repetition från barnet/ungdomen samt feedback och mer visuell hjälp från tränaren. Detta sätt anser vi ger dem största möjliga chans att lära sig allt det viktiga från grunderna på ett enkelt och effektivt sätt. Kan barnet/ungdomarna lära sig grunderna rätt så kommer de kunna utveckla sin träning obehindrat på egen hand så småningom utan att löpa risk för skador men fortsätta få maximal effekt av sin träning.

föreläsning ungdomar
 • Träningsintroduktion i teoriform – Varför tränar man – Vad händer i kroppen under olika tränings/aktivitetsformer? – Vad är viktigast att tänka på när man börjar?
 • Kostinformation i teoriform – Varför är mat viktigt? Vad innehåller maten? Vad behövs i kroppen och varför behövs det?
 • Fyra träningstillfällen där vi lär oss styrketräning som passar just dig och alla viktiga grundstenar att bygga vidare på.
 • Träningsprogram efter behov och önskemål

Totalt 6 tillfällen – 3996 kr

Kan delbetalas med 2 delbetalningar á 1998 kr

 • Träningsintroduktion i teoriform – Varför tränar man – Vad händer i kroppen under olika tränings/aktivitetsformer? – Vad är viktigast att tänka på när man börjar?
 • Kostinformation i teoriform – Varför är mat viktigt? Vad innehåller maten? Vad behövs i kroppen och varför behövs det?
 • Träningsutveckling i teoriform – Hur gör man för att hela tiden fortsätta att utvecklas positivt? Vad är bra att tänka på när man har fått in en träningsrutin?
 • Nio träningstillfällen där vi lär oss träning som passar just dig och alla viktiga grundstenar att bygga vidare på. Du får prova på flertalet olika träningsformer.
 • Träningsprogram efter behov och önskemål

Totalt 12 tillfällen – 7800 kr

Kan delbetalas med tre delbetalningar á 2600 kr

 • Passen hålls samma tid varje vecka 16 tillfällen på raken (vissa omgångar kan innehålla något framskjutet pass). Du paras ihop med maximalt 4 andra ungdomar i liknande ålder och ni tränar tillsammans hela perioden. Ni kan också direkt anmäla er som en hel grupp om ni är flera som känner varandra sedan innan – i det fallet finns viss mån av tidsanpassning för passen.
 • Träningsintroduktion i teoriform – Varför tränar man – Vad händer i kroppen under olika tränings/aktivitetsformer? – Vad är viktigast att tänka på när man börjar?
 • Kostinformation i teoriform – Varför är mat viktigt? Vad innehåller maten? Vad behövs i kroppen och varför behövs det?
 • Träningsutveckling i teoriform – Hur gör man för att hela tiden fortsätta att utvecklas positivt? Vad är bra att tänka på när man har fått in en träningsrutin?
 • 13 träningstillfällen där vi lär oss träning som passar just er och alla viktiga grundstenar att bygga vidare på. Ni får prova på flertalet olika träningsformer.
 • Träningsprogram efter behov och önskemål

Totalt 16 tillfällen – 3980 kr/person som även kan delbetalas 995 kr/månad i 4 månader.

Nästa grupper startar tisdag 21 augusti kl 17:45 – 18:45 samt onsdag 22 augusti 16:30-17:30. Först till kvarn gäller!

 • Träningspassen är baserade på inlärningsprocessen där tränare först visar övningen samtidigt som hen förklarar vad som bör tänkas på och hur den går till. Därefter testar du som klient samma övning och får feedback direkt på hur din teknik ser ut. Vi lägger stor vikt i att alla som genomgår våra metoder lär sig grundligt alla viktiga rörelsebanor i träningsväg. Efter ett program med oss kommer alla att kunna se en ny övning på t.ex Youtube och förstå exakt hur kroppen ska spännas och föra sig för att själv utföra övningen. Du kommer också kunna märka ut om det är en skadlig övning som inte bör utföras eller behöver modifieras för att bli bra för dig.
 • Vi kommer repetera alla positioner och hållningsrörelser tills de sitter med 100% säkerhet för att få en optimal träning
 • Vi kommer att prata om kroppens fysiologi och anatomi så att du förstår varför du gör de övningar du gör.
 • Du som förälder får gärna vara med och lyssna framförallt på teoripassen. Beroende på ålder/situation kan det vara aktuellt även på träningspassen.

Är ni intresserade av att få en genomgång direkt hos er på grunderna kring styrketräning och vad som är viktigast och effektivast att träna till att börja med? Kontakta oss i intresseformuläret nedan så kan vi komma överens om hur vi går vidare därefter.

En del av Mayo Clinics Guidelines:

Ett barns styrketräningsprogram är inte nödvändigtvis en nedskalad version av vad en vuxen skulle göra. Håll dessa allmänna principer i åtanke:

 • Sök instruktioner. Börja med en tränare eller personlig tränare som har erfarenhet av ungdomsstyrketräning. Tränaren kan skapa ett säkert, effektivt styrketräningsprogram baserat på ditt barns ålder, storlek, kompetens och sportintressen. Eller registrera ditt barn i en träningsklass som är utformad för barn.
 • Värm upp och varva ned. Uppmuntra ditt barn att börja varje styrketräning med fem till 10 minuters lätt aerob aktivitet, som att gå, jogga på plats eller hoppa rep. Detta värmer musklerna och förbereder dem för mer kraftfull aktivitet. Att avsluta med lite lätta rörlighetsövningar är att rekommendera.
 • Håll det lätt. I de flesta fall är ett eller två set av 12 till 15 repetitioner allt som krävs. Motståndet behöver inte heller komma från vikter. Motståndsband, kroppsviktsövningar och armhävningar, är andra effektiva alternativ.
 • Fokusera på korrekt teknik. I stället för att fokusera på hur mycket vikt ditt barn lyfter bör du fokusera på rätt form och teknik under varje träningspass. Ditt barn kan gradvis öka motståndet eller antalet repetitioner.
 • Övervaka. Övervakning från vuxen eller av någon som känner till ordentlig styrketräningsteknik är en viktig del av ungdomsstyrketräningen. Låt inte ditt barn träna ensam (åtminstone inte innan tekniken är inlärd på ett bra sätt).
 • Vila mellan träningspass. Se till att ditt barn vilar minst en hel dag mellan att utöva varje specifik muskelgrupp. Två eller tre styrketräningspass i veckan är bra.
 • Håll det roligt. Hjälp ditt barn att ändra rutinen för att förhindra tristess i träningen.

Resultat kommer inte att komma över natten. I slutändan kommer ditt barn dock att märka en skillnad i muskelstyrka och uthållighet – vilket kan skapa en fitnessvana som varar hela livet ut.

Frågor kring ungdomspaketen

About

Mitt namn är Dan Bergqvist och jag är en glad värmlänning som numer är bosatt i Malmö sedan 2010. Min uppväxt innehöll idrott av alla dess slag och framförallt olika former av bollsporter.

PT DAN Health Group AB. © All rights reserved

Address

21762 Malmö

PT DAN Health Group AB. © All rights reserved